Tevatten, Twitter, Jantelagen och att vara expert

Ni vet när bägaren bara kokar över? Ibland kan den minsta lilla kommentar faktiskt vara droppen. Igår skrev Anna Sahlin:

image

För Deeped var det droppen efter att länge ha blivit ifrågasatt. Ni vet hur internet förr var en fluga? Hur alla tror att bibliotekarier bara sorterar böcker i hyllor eller hur teambuildare var ett skämtyrke för något år sedan? Företagen har börjat greppa nu, stora svenska företag rekryterar nu social media managers för att dra fördel av sociala medier men att vara kunnig inom sociala medier är fortfarande ofta ifrågasatt. 

Deepeds reaktion var inte fantastisk retorik utan mer snabbt såsom det är lätt att göra när man känner sig kränkt. Men var i låg det roliga i Annas tweet? Jag förstår inte riktigt. 

image

När jag började twittra var Twitter en arena där människor verkligen brydde sig om varandra, en bubbla där “alla” var snälla och där “sharing is caring” var ledord. 

Skämt på andras bekostnad är sällan roliga. Ekvationen är enkel, det är helt enkelt inte värt mer att såra någon genom att vara elak för att kunna dra ett skämt. Men visst är det lätt att vinna snabba poäng, retweets och lite extra klout score genom elaka skämt. De som på riktigt är experter på sociala medier, eller åtminstone duktiga på sociala medier vet att det i längden är mer värt att låta bli att ta snabba poäng genom elakhet. 

Måste också reflektera över svenska Jante, för i #tevattengate är “tro-inte-att-du-är-något” väldigt tydligt. Varför är det inte okej att säga att man är bra på något? Deeped får bland annat kritik för att han tar åt sig. Det finns en del människor i Sverige som slår på stora trummor och kallar sig experter på sociala medier utan att riktigt ha koll på läget, tyvärr. Men det finns betydligt fler som har jäkligt bra koll på läget och ändå sällan slår på några trummor alls om det. 

image

För övrigt blir jag också sugen på te. Så skål och god natt. Och så försöker vi vara snälla mot varandra 2013, okej?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s