Kolaglass med karamelliserade hasselnötter.

Inspirerad av Bara en kaka till gjorde jag igår glass. Här kommer utlovat recept: Koka en burk sötad kondenserad mjölk i nästan tre timmar (du tröttnar på att vänta så det blir aldrig tre timmar ändå). Vispa ihop fyra äggulor och en halv deciliter socker. Vispa fem deciliter grädde och vispa två äggvitor till fast skum. Blanda kolan (som blir till i mjölkburken efter varma timmar) med äggulesockerblandningen. Blanda i vispgrädde och sedan äggviteskummet.

Nötterna, visst ja nötterna! Enligt grundreceptet skulle det vara pecannötter men jag misslyckades med att hitta dessa i butiken så jag gjorde en Cajsa Warg “man tager vad man haver”. Hasselnötter fanns hemma. Jag rostade cirka 100 gram nötter i ungefär fem minuter. Hällde av nötterna och hällde istället ¾ deciliter socker (gärna råsocker), med ¼ deciliter vatten och en tesked flingsalt. Låt koka tills det blir lite tjockare och lite mörkare (beroende på sockersort). Häll i nötterna och häll sedan snabbt upp på bakplåtspapper. Hacka nötterna lite när de stelnat och blanda i glassmeten innan den åker in i frysen i minst fyra timmar. 

Mums!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s