Max gör politiskt ställningstagande

Max hamburgare har idag hamnat i lite blåsväder efter att ett internt brev till personalen fått spridning i sociala medier vid lunchtid. Inte oväntat delas svenskarna upp i två läger. Troed Troedsson argumenterar till exempel för att Max gör rätt som informerar sina anställda om politiska förslag som kan beröra företaget medan Facebooksidan Vi som bojkottar Max nu är uppe i över 8000 likes.

Det är ovanligt att svenska företag tar ställning politiskt men Max har även 2010 lobbat i politiska frågorDet går naturligtvis att diskutera lämpligheten i att företag går ut och tar politisk ställning. Det som gör mig mest förvånad är att Max inte verkar ha förutsett att det kunde vara känsligt.

Brit Stakston skrev i början av året om att skärmbilder kommer få större spridning i supervalåret 2014. Det som skrivs i interna brev, mail etcetera är inte längre skyddat från intern insyn när ”alla” människor har en smartphone och en publicering i sociala medier är två klick bort. Jag tror också vi kommer se ännu mer ställningstaganden av organisationer, kändisar och privatpersoner än tidigare och det är inte nödvändigtvis partierna som primärt leder debatten. Många har dragit paralleller mellan Moderaterna och Max och jag tror inte att Moderaterna var beredda på att att debatten om krogmoms och arbetsgivaravgifter för unga skulle segla upp från ett hamburgerföretag idag. Diskussionen ger också ljus på frågan om redovisning av stöd till politiska partier där och bland annat hemsidan Moderaterna gillar insyn cirkulerar i sociala medier där det sägs att man kan se Moderaternas finansiärer men trots den grafisk layouten är sidan inte skapad av partiet (utan av Alliansfritt Sverige). Sidan är istället ett ställningstagande mot att Moderaterna strider för att inte visa var de får bidrag ifrån

Intressant också att Moderaterna till exempel inte tagit tillfälle i akt att berätta var de står i frågan om krogmoms och arbetsgivaravgifter för unga. Inga inlägg på varken Moderaternas Facebooksida eller Twitterkonto. Är det ett aktivt ställningstagande att inte lägga sig i debatten? För infekterad fråga? Jag kan inte heller se att någon av de andra regeringspartierna uttalat sig om restaurangmoms eller arbetsgivaravgifter i sina kanaler under dagen idag. 

1620556_494750030637614_1215519942_n

Från Max var det tyst under eftermiddagen. Nu i kväll har det gått ut ett meddelande undertecknat av Max VD Richard Bergfors klockan 18.21 ikväll som pressmeddelande, Facebookinlägg och tweet (kanske fler ställen). Det man inte har gjort är att bemöta övriga frågor och kommentarer man fått i sociala medier men det verkar man inte göra i vanliga fall heller (!): ”Vill du ställa en fråga till Max hänvisar vi till info@max.se”.

Tips till Max

  • Krishantera inte er själva. Ta in extern hjälp om så inte redan är gjort.
  • Fundera på om ni ska backa mer eller om ni vill stå fast vid diskussionen.
  • Sitt uppe i natt, svara på frågor, kommentarer, tweets, mail med mera och ta diskussionen och imorgon natt också om det skulle behövas.
  • Lyft upp er kommentar på er hemsida. I nuläget är den svår att hitta längst ner i högra hörnet.
  • När stormen lugnat sig lite så är det en bra idé att svara även på de frågor och kommentarer på er Facebooksida som inkommit tidigare. Fortsätt ta intervjuer, prata med media, svara på deras frågor också.

2 reaktioner till “Max gör politiskt ställningstagande

  1. Riktigt bra skrivit. Själv känner jag att dela till social medier har gått från två klick iväg till ett ödesdigert klick. Dela. Klick. Kommer ställningstagande bli det nya svarta? Vi får se.

    1. Tack så mycket! Jag tror personligen att detta bara precis är början inför en valrörelse som kommer bli mer intensiv än någonsin förut, bland annat eftersom sociala medier gör att frågor som innan lätt försvann och inte fick spridning nu delas och kommenteras i hög hastighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s