Vem vill jobba i offentlig sektor?

Jag hade aldrig en tanke på att jobba i offentlig sektor trots att mina båda föräldrar gjorde det. Ett väldigt konkret tips från en vän (inklusive påtryckning) var anledningen till att jag sökte ett jobb i en kommun.

Jag har inte ångrat det alls. Tvärtom är offentlig sektor en mycket mer intressant arbetsplats än jag någonsin hade trott. Att det finns flera hundra yrkesmöjligheter, möjligheter att få utmana dig själv och andra och att lönen inte är dålig nämns sällan. Men hur ska vi få fler att förstå det?

Det finns en bild av att kommunala tjänstemän mest rullar tummarna eller sitter i möten som inte ger något. Till och med den kommunala världen pratar om kommungrått. Karlstads kommun skojar visserligen till det men inte får solen mig heller riktigt att vilja jobba offentligt.

12620366_10153193967070957_401646901_o

Jag lämnade konferensen Offentlig chef i januari både inspirerad och provocerad. Det var en bra konferens med många intressanta föredrag men känslan av frustration hängde kvar länge.

I ett av de sista föredragen pratade två högt uppsatta chefer om hur de alltid tänker sig för flera gånger av rädsla för att göra fel. Den ena berättar att även små minnesanteckningar kräver extra tid för eftertanke för att man aldrig vet var texten kan hamna och den andra chefen berättar hur hen enbart facebookar om trädgård och aldrig något annat privat, för säkerhets skull. Själv är jag övertygade om att offentlig chefer behöver mer öppna och ärliga chefer som inte är rädda för att göra fel.

Bildkälla: Lifehack Quotes

I offentlig sektor är chefsomsättningen hög och pensionsavgångar väntar. På konferensen återkommer flera föredragshållare till en tuff arbetsmiljö med höga krav, mycket administration och lite stöd för offentliga chefer. Vem vill då vara chef i offentlig sektor? Till och med föreläsaren från Arbetsmiljöverket undrar hur man egentligen ska vara funtad för att vara intresserad av att vara chef i offentlig sektor med alla krav och önskemål som ses som en del av uppdraget.

12511282_10153194225200957_563954397_o

Om det finns en negativ bild av den kommunala världen och vi som jobbar här bidrar till att förstärka den, då blir jag bekymrad för framtiden. Om bilden dessutom förstärks när det kommer till chefstjänster samtidigt som vi är på väg in i stora pensionsavgångar och därmed troliga förflyttningar i chefsleden. Dessutom är chefsomsättningen hög. En femtedel av kommunerna hade enligt en av konferensens föreläsare minst tre kommunchefer under förra mandatperioden.

Om vardagen som offentlig chef dessutom kännetecknas av en enorm försiktighet, vad får vi då för chefer? Jag tror det är direkt farligt med denna rädsla för misstag. Vi lär oss av våra misstag och i en kultur där det är farligt att göra fel riskerar utvecklingen att stanna.

Det saknas dessutom unga chefer. På konferensen var vi totalt tre personer födda 1985 eller senare (mindre eller lika med 30 år). Inte ens vart tionde chef i Sverige är under 35 år och vi har väldigt låg andel unga chefer jämfört med andra EU-länder. När chefer på går i pension sker också en generationsförflyttning där det kan bli brist på yngre chefer när tidigare chefer avancerar. Samtidigt hör jag allt oftare att unga människor inte är intresserade av att bli chefer.

12620382_10153194264825957_61522110_o

Offentlig sektor är inte ensamma om utmaningen att rekrytera nya chefer. Få organisationer och företag i Sverige verkar ta utmaningen på allvar. När tidningen Chef frågade 1000 svenska chefer om hur de tänker kring den kommande generationsväxlingen så svarade endast tre av tio att deras organisation arbetade aktivt eller strukturerat med frågan.

Så hur göra för att arbeta aktivt med frågan?

Några tips för förbättringar

  • Våga ge yngre medarbetare större ansvarsuppgifter.
  • Starta interna satsningar såsom traineeprogram, ledarskapskurser etc.
  • Inför möjlighet för medarbetare med intresse för ledarskap att skugga chefer.
  • Ta fram en plan för kompetensförsörjning och för chefsförsörjning.
  • Våga tänka brett om kompetens. Det är lätt att rekrytera till både tjänster och projekt rakt utifrån områdeskompetens. Våga tänka personlighet, erfarenhet, inställning och kanske arbetsbelastning? Dessutom behöver vi bli bättre på att rekrytera människor som inte ser ut precis som vi, låter  som vi, är samma ålder som vi, samma kön eller som kommer från samma del av världen som vi.
  • Arbeta mer över gränser. Tänk vilka möjligheter det finns för organisationer som har flera tusen medarbetare om vi arbetar tillsammans. Idag märker jag ofta att vi utgår ifrån vår avdelning, förvaltning, verksamhetsområde och så vidare.
  • Jobba med att få medarbetarna att bli ambassadörer. Våga prata om att locka talanger till din verksamhet och hur viktiga alla medarbetare är för att fler ska se offentlig sektor som en möjlig, och dessutom attraktiv, arbetsplats.
  • Det finns massvis med tips här också, från Sveriges viktigaste jobb/SKL.

Offentlig sektor behöver snarare fler modiga ledare och en kultur där vi tillåter att testa nytt och prova gränser. Jobbar du inte idag inom offentlig sektor? Det kanske är ditt nästa steg i karriären.

2014-02-26_2227

 

2 reaktioner till “Vem vill jobba i offentlig sektor?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s