Samordnad vårdplanering med Skype

Ett av mina roligaste projekt hittills att projektleda hittills var införandet av Lync 2013 i Lunds kommun och med det ett delprojekt tillsammans med Skånes universitetssjukhus. Vi lät patienter ha videokonferensmöten (istället för fysiska möten) innan utskrivning för att planera vilken vård som skulle behövas efter deras sjukhusbesök.

Varför var det ett roligt projekt?

  • verklig nytta med hjälp av digitalisering
  • ett samarbete mellan olika aktörer i offentlig sektor
  • ett projekt där vi vågar tänka utanför boxen

Vad är Lync eller Skype?

Lync heter numera Skype för företag och är en kommunikationslösning från Microsoft som kan användas för chattmeddelande, röstsamtal och videosamtal.

Vad är samordnad vårdplanering?

När en patient ska skrivas ut från sjukhuset och kommunen tar över ansvaret för vården så sker ett möte mellan sjukhusets personal, patient, eventuellt anhöriga och så biståndshandläggare och hemvårdpersonal för att planera vilken vård som behövs.

Vad innebär samordnad vårdplanering med Skype?

Istället för att tajma ett fysiskt möte med sjukhus, patient, kommun och ibland anhöriga kan ett videomöte ibland vara enklare att få till eftersom alla inte behöver befinna sig på samma plats. Patienten och sjukhuspersonalen går då in i ett rum med videokonferensutrustning på sjukhuset och kopplar upp sig mot kommunens medarbetare med ett videosamtal. Tillsammans går dem sedan igenom samma saker som vid dem vanliga mötena.

Varför köra videokonferens istället för fysiskt möte?

Förutom att följa med den tekniska utvecklingen så ger videomöten en möjlighet att höja kvaliteten. Västra Götalandsregionen som hade provat på vårdplanering över videokonferens vittnade om bättre möten. Detta kan tänkas bero på att en digital lösning ställer andra krav på förberedelser och tydlighet.

Restiden kan också minska. Det är mycket resor, korta som långa när kommunens personal ska ta sig till sjukhusen för att vårdplanera. I Skåne är avstånden relativt korta men det finns ändå tid att spara. Tänk om patienten kan få komma hem tidigare istället för att vänta på ett möte på sjukhuset.

Hur gjorde vi?

2016-04-05 14-33-37Medarbetare från kommunens vård- och omsorgsförvaltning och kommunens IT-avdelning planerade projektet tillsammans med representanter från sjukhuset och representanter för planering av samordnad vårdplanering. Vi startade med patienter på ortopeden i Lund där flera av skadorna är lindriga och patienterna ofta är friska och pigga i övrigt. Tanken var att börja med patienter som hade möjlighet att enkelt hänga med.

Patienten och eventuella anhöriga fick information innan mötet och som backup kunde kommunens personal antingen ringa upp över telefon (en lösning som redan innan användes ibland) eller åka till sjukhuset. Det togs fram en enkel broschyr för patienterna och manualer för medarbetarna.

Vår Skypekonfiguration i Lunds kommun är öppen så vi kan chatta eller ha videokonferenser med andra organisationer om deras inställningar tillåter. För att kunna köra videokonferens mot Region Skåne fick kommunen bli tillagda som betrodd organisation för Region Skåne och sen fungerade det att kontakta varandra.

Vi testkörde några gånger innan vi bokade in riktiga möten. Ett rum hos kommunen och ett rum på sjukhuset utrustades med kameror, högtalare och mikrofoner för att ge så bra bild och ljud som möjligt.

Fungerade det bra?

Resultatet blev över förväntan. Patienter och medarbetare fick svara på enkäter och faktum är att patienterna var mer positiva än sjukhuspersonalen. Generellt var betygen väldigt positiva och kommentarerna handlade mest om att ljudet ibland hade varit dåligt eller människor till exempel satte sig för långt bort så de inte syntes i kamerabilden. Många upplevde också att mötena blev tydliga och ibland tydligare än de vanliga fysiska mötena. Kanske är det så att en ny teknik gör att man förbereder lite mer och har bättre fokus?

Nu ska fler avdelningar på sjukhuset involveras och fler kan få möjligheten att få ett videomöte istället för fysiskt möte innan de lämnar sjukhuset.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s