Åtta sommarpratare du inte vill missa

Detta inlägg är skrivet 31 juli vilket innebär att flera program ännu inte sänts. Kanske får jag möjlighet att uppdatera senare men här är mina rekommendationer för årets sommarpratare just nu.

Mina favoriter

 1. Dagny Carlsson – för att hon är en fantastisk kvinna med härliga synsätt på livet med en livshistoria som jag tror många kan lära sig något av.
 2. William Spetz som berättar en historia om en dam som verkar ha varit en blandning av min mormor och min farmor.
 3. Fredrik Backman. För att han är en fantastisk berättare, både som författare och som sommarpratare.
 4. Linnea Claesson för att jag nu förstår lite mer hur hon tänker bakom sitt agerande. För att humor i kombination med allvar kan vara ett fantastiskt vapen och för att fler behöver förstå hur världen kan bli lite bättre för tjejer.
 5. Lennart Käll för att han bjöd mig på ett nytt perspektiv på spelbranschen och för att historien han berättar om kidnappningen och om brottsoffer behöver berättas. För övrigt kan jag verkligen rekommendera dokumentären om casinomiljarderna om spelbolagen. Kanske har du också undrat hur det kommer sig att varannan reklam på radio och TV är spelbolag? Vem spelar egentligen?
 6. Kalle Lind. Om man kan prata om Eslöv, farbröder och döden och göra det intressant så har man lyckats.
 7. Madeleine Onne. En stor fördel med Sommar i P1 är när det ger inblick i en annan värld och bjuder mig på en förståelse som jag tidigare saknar. Madeleine Onne ger mig den resan in i balettens värld. Jag minns fortfarande tatueraren Ove Doc Forest Skog som förra sommaren bjöd oss med in på en resa i sin värld.
 8. Johan von Schreb om mod och vem som ska ”rädda världen” om alla är rädda.

Den här listan kan göras hur lång som helst och jag skulle kunna fylla på med Johan von Johannes Anyuru, Angela Gui, Cherrie Abdulle, Richard Tellström, Tove Lo och så Karin Laserow för den fantastiska skånskan.

 

De jag rekommenderar mindre

Det kan ju tyckas onödigt att välja bort men det är få människor som hinner med alla sommarpratarna och jag hade hellre lagt tid på annat än dessa. Det beror inte nödvändigtvis på att det är dåliga sommarprat utan att de inte passade mig, kanske för att jag hade förväntat mig mer, eller för att jag hade låga förväntningar, för att jag har dåligt minne eller för att det helt enkelt inte är min ”cup of tea”…

 1. Per Gessle. Om jag hade velat höra en intervju med Per Gessle hade jag vänt mig någon annanstans.
 2. Janne Josefsson. Jag vet fortfarande inte vart han ville komma med flera av sina små historier.
 3. Anders Arborelius. Å ena sidan bjuder han på en värld som på så många sätt skiljer sig från min, fast han lyckas inte helt förmedla den till mig. Kanske är vi för långt ifrån varandra?
 4. Stig Björkman. Jag minns inte vad han pratade om.

Lyssna på radio, i app eller på nätet

Du kan hitta sommarpratarna på radio 13.00 enligt tradition men de släpps också i Sveriges radios app och på Acast varje morgon och ovan har jag länkat till Sveriges radios hemsida.

Har jag missat någon av era favoriter?

Jag har ännu inte hunnit med:

Dogge Dogelito, Johan Hakelius, Harriet Andersson, Malin Persson Giolito, Linda Boström Knausgård, Johan Kuylenstierna och så de som ännu inte sänts helt enkelt.

Vilken är din favorit i år?

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s